Напрежение в управляващата коалиция между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" заради парите за пътищата.

Пред Народното събрание имаше и протест, там с недоволните се срещна министър Гроздан Караджов.

„Парите за ремонт на пътищата са заложник на решението на избора за шеф на БНБ“, смята министърът Гроздан Караджов. Той се срещна с протестиращите пред сградата на Народното събрание.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него бламирането на точката за гласуване на бюджета на АПИ в зала и липсата на депутати на правната комисия, която трябваше да обсъди парите за ремонтите, са целенасочено блокиране.

„Не може политически пазарлъци да стоят на пътя на поддържането на републиканската пътна мрежа. Нямаме инструмент, с който да ремонтираме и една дупка на пътя“, каза Караджов.

Той намекна, че може би се очаква Любомир Каримански да оттегли кандидатурата си за гуверньор на БНБ, за да бъдат разрешените парите за ремонти.

„Правителството е длъжно да си влезе в ролята и да вземе това решение“, каза той.

Той допълни, че сумите, които се дължат на строителните фирми са огромни и трябва да се разплати поне 50% от сумата, за да имат сигурност и да започнат с ремонтните дейности. „Договорите за 710 млн. лева са били надвишени до 1 млрд. и 100 млн. лева, аз съм заварил това и не нося вина“, каза той.

За ремонт са заложени над 200 участъка в цялата страна.

Последва и коментар от премиера Кирил Петков. По думите му правителството на ГЕРБ е правило т.нар. „текущи ремонти и поддръжка“, които всъщност били скрити цялостни ремонти.

„Тези фирми са работели на тези обекти, правили са ремонти, но няма никаква гаранция. Това е нередност, тя трябва да се установи преди да се плащат парите“, каза Петков.

Дой допълни, че няма никакъв друг начин да се вкара в парламента решението за парите на АПИ, тъй като ако Министерският съвет одобри договорите ще бъде на ръба на закона.

„Депутатите отложиха решението, за да сме сигурни, че правилните контролни механизми са заложени“, каза още Петков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!