Грипна епидемия беше обявена днес в 4 области на страната – Стара Загора, Шумен, Бургас и Силистра. Щамът, който ни атакува тази година, е много близък до така наречения „свински грип”, известен още като „Калифорния”.

Снимка: btvnovinite.bg

Увеличава броят на болните и в градовете Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик, където също има опасност да бъде обявена епидемия.

Снимка: btvnovinite.bg

Учебните занятия в областите Стара Загора и Бургас са спрени до 18 януари включително.

В останалите области, където е обявена грипна епидемия, се водят разговори между здравните инспекции и Министерството на образованието.

„Пикът на грипа ще е края на месеца, различно в градовете, но процесът вече е в ход”, коментира главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Средната стойност за страната в този момент е 120 болни на 10 000 души. Такава е равносметката и за София. Най-засегнати са възрастните и малките деца.

„Вървят едни оплаквания откъм болки в гърлото, при някои пациенти с температура, при други без температура, но основна е болката в гърлото и дразнеща суха кашлица”, поясни Николай Колев, общопрактикуващ лекар.

Предпазните мерки са от особено значение за хората с хронични заболявания, за бременните и за децата.

Грипът ще засегне най-сериозно 15-16 годишните, както и тези на възраст между 30 и 50 години. Но самолечението не е препоръчително, казват лекари. Най-честата грешка е при висока температура в притеснението си да купуваме антибиотици без предварителна консултация с доктор. Добре е специалист да реши дали това е подходящото средство или лечението да е с противовирусен медикамент.