Грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна от 6 март до 11 март, включително. Това гласи подписана от министъра на здравеопазването днес заповед.

Със заповедта се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията.

По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Националната грипна епидемия е обявена и заради ръста на болните, но и заради международната ситуация с коронавируса.

"Разбира се, че освен грипа, който е основната причина, имаме и международна ситуация с коронавируса – още повече ни кара да предприемем такава мярка, защото наличието на много повече хора с клиника на подобно заболяване замъглява до някъде картината", каза доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Здравната система търси допълнителни ресурси, за да се справи с новата вълна болни и да отговори на нуждите при евентуални случаи на коронавируса.

Инфекциозните отделения в част от болниците в страната са пълни. Разкриват се допълнителни легла. На места пък се закриват цели отделения и на тяхно място се създават сектори за коронавируса.

В инфекциозното на областната болница в Сливен са заети 35 от 38 легла. Отделението няма да приема пациенти със симптоми на новия коронавирус, а само болни от грип.

"Ако станат много болните, имаме план как ще закрием няколко отделения в болницата, за да можем да открием отделения за лекуване на пациенти в коронавирус", заяви д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ-Сливен.

Във военната болница в Сливен са в готовност вторият етаж да бъде реорганизиран за пациенти със симптоми на COVID-19. Отделението по хирургия с 20 легла преминава към инфекциозно.

Във ВМА-София се закрива временно психиатричната клиника и така ще бъдат обособени още 40 легла за инфекциозно отделение.

„Капацитетите са запълнени. Ще трябва да се закриват отделения, за да се трансформират за инфекциозни случаи. Освен това трябва да бъдат оборудвани със защитени средства, персонал, бърза помощ, трябва да бъдат оборудвани", съобщи ген. Венцислав Мутафчийски.

От Оперативния щаб предупредиха и че в аптечната мрежа временно са изчерпани противогрипни средства, за които обаче няма доказателства, че лекуват коронавируса.

Двама българи сa били контактни със заразен с COVID-19 по време на полет Доха – Сидни. Единият се намира вече в България, открит е и е изследван за новия вирус, пробите се чакат. Другият – не се е върнал в България и нашите власти  нямат данни за него.