Епидемичната ситуация у нас се усложнява. Втората грипна вълна продължава да атакува. Болните от грип тип Б драстично се увеличават, училищата с извънредни ваканции - също.

Епидемия заради грипа обяви цяла Бургаска област и Община Варна. Грипна ваканция ще има в няколко области. Учениците от всички училища са разпуснати в 6 области – Бургас, Перник, Шумен, София област, Русе и Стара Загора. В други области ваканция ще има само в някои общини и училища.

Снимка: btvnovinite.bg

Инфекциозното отделение в Бургас е пълно, а напливът от нови пациенти не спира. За да се ограничат контактите, чакат отвън.

Не за първи път у нас се случва да има втора грипна епидемия за една зима.

Сега тя е заради щам Б и той, както и щам А, заразява предимно децата. Симптомите също не се различават - висока температура, отпадналост, главоболие, суха кашлица.

Снимка: btvnovinite.bg

От Националния оперативен щаб за новия коронавирус обясниха, че са разтревожени от втората грипна епидемия и изтощението на здравните ресурси, тъй като на тях се разчита при случаи на COVID-19.

"Това тревожи щаба, защото трябва да намираме допълнителни ресурси, а те не са безкрайни на територията на България", каза генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

В инфекциозното отделение в Бургас е обособен сектор с 10 легла само за случаи на новия коронавирус.

Данните на Световната здравна организация сочат, че заболелите от новия коронавирус надхвърлят 90 000. Около 6000 са излекуваните, а около 3000 са починали.

Още една лаборатория за изследване на новия коронавирус ще бъде разкрита във ВМА, което ще ускори излизането на резултатите на пробите. Здравните власти проверяват р случай на починала жена в Полски Тръмбеш, която се е върнала от Италия, но на 9 февруари, когато там не беше избухнала заразата. 

От Австралия пък е получена информация за двама българи, които са били контактни със заразен пациент по време на полет Доха-Сидни. Ако се окажат на българска земя, ще бъдат тествани за COVID-19.