"Компютърът трябва само да подпомага, но не може да замести чисто човешките измерения, които присъственото обучение дава" - е мнението на Магдалена Абаджиева, един от създателите на гражданското обединение "Да запазим училището като средище за децата". Тя е доктор по филология и работи като езиковед.

Причината да бъде създадено това обединение е желанието "децата да ходят на училище по начина, по който са го правили и досега – като прекрачват всяка сутрин училищния праг." От обединението изпратиха отворено писмо до министър-председателя, президента, омбудсмана и Народното събрание на България с настояване да се запази присъственото обучение в предстоящата учебна година. От МОН са поканили представител на обединението на среща разговор. 

"Не знам как ще се постигне това и какви мерки трябва да въведе държавата, аз се притеснявам, че сме много закъснели, защото началото на учебната година е след две седмици. Но като че ли знанията и науката не са от любимите теми на обществото ни. Ние обичаме да си говорим за почивки, излизания, шопинг, нови апартаменти и автомобили. Затова и лятото го ударихме на забавление, вместо да се готвим децата ни да тръгнат на училище на 15-ти септември. Държавниците ни не могат да се разберат как да управляват, ние искаме някой да мисли за децата." - споделя Магдалена Абаджиева в интервю за Ladyzone.bg.

Като майка и член на обединението, се надява, че в обществото ще се открои качествен управленски състав, който да въведе правилните мерки така, че децата да ходят на училище.

"А аз ще се доверя на специалистите. Това искам да се случи." - категорична е тя. 

Какво смятат да предприемат от обединението и какви са страховете за собствените й деца в предстоящата учебна година - четете на Ladyzone.bg

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!