Около 20 дка на брега на морето се предлагат на търг от Министерството на отбраната. За продажбата и застрояване на Черноморието сигнализираха граждани.

Имотът се намира край къмпинг „Градина” край Созопол. Парцелът е бивше военно поделение и попада в списъка с най-атрактивните места по Черноморието.

Търгът е насрочен за 4 септември, а природозащитници се страхуват от ново бетониране по морето. За bTV oт Министерството на отбраната обясниха, че имотът е с отпаднала необходимост.

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че имота попада в обхвата на централен морски плаж  „Градина” и според специализираната карта на пясъчните дюни част от имота попада в дюните на плажа.

Снимка: btvnovinite.bg

„Конституцията е категорична, че подобни имоти не следва да се разпродават”, обясни Манолова.

Концесионерът на плажа Лъчезар Йорданов заяви, че нищо не е взимано от Министерството на отбраната, а от Министерството на туризма.

„Нямам представа какво е положението с имотите отзад и кой какво и по какъв начин продава, не продава, какво точно се случва", обясни концесионерът.

Снимка: btvnovinite.bg

От екоинспекцията обясниха, че теренът не е в защитена територия.

Директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова подчерта, че имотът попада в две „Натура 2000” зони за местообитания на птици и хабитати.

„Разбира се, не пречи на собственика на имота да иска да си реализира инвестиционни намерения”, каза експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

До края на годината военните са предвидили продажба на 100 имота в цялата страна.