Протест срещу изсичане на гори заради нова жп линия – става дума за проекта „Модернизация на трасето София – Пловдив“.

1,5 млрд. лв. от еврофондовете струва само строителството на предвидената скоростна жп линия. Трасето е одобрено през 2016 г. с всички разрешителни. Пречка обаче остават две съдебни дела срещу линията в района на Вакарел и Нови хан – заради това, че ще минава през урбанизирана територия.

Те не са приключили, но спират изпълнението на проекта. Въпреки това от местното горско започват да секат гората по трасето в лесопарка Побит камък до Нови хан.

„Между две дела, които текат все още, те се опитват да секат гората на основание, че имат разрешения за сеч. Сечта по проект, който може даже и да не мине, мисля, че не е правилно, преди да са придобили имоти и всичко“, коментира Петър Карауланов, граждански активист.

Според ръководителя на проекта Пламен Митов сечта е законна, а делата касаят друг съседен участък на предвиденото трасе: „По решение на Софийския административен съд за част от имотите на село Нови хан е спряно изпълнението на тази заповед, но тези имоти, които ви казвам, те са в полската част. Мястото, което в момента се извършва сечта, е с одобрен ПУП“.

Причината за сечите обаче отново е жп проектът. Ако железопътната компания загуби делата и съдът забрани трасето през Вакарел и Нови хан, то не би минало и през оголялата просека в гората, казват гражданите.

Дали сечта ще се окаже напразна, ще стане ясно най-рано след месец, когато е насрочено заседание по едно от делата. От жп компанията са уверени, че трасето ще остане – с нов план за застрояване на района.