На фона на засилващия се бежански поток - повредена техника, лоши пътища и недостатъчно полицаи по българо-турската граница. Тази картина очертава последната проверка на синдиката на МВР в района.

Според организацията, на границата, щурмувана всекидневно от нови групи бежанци, продължават да не достигат близо 400 полицаи. Затова на командированите там били спрени отпуските, без да е ясно до кога.

От доклад от миналата година става ясно, че близо 50% от техниката, която се използва за охрана, е повредена и не е в движение. Нова проверка от лятото показва, че проблемът не е решен.

„Може би от 30-40 процента от наличната техника за тая специализирана полицейска операция е в движение. И забележете, казвам „в движение", а не в изправност. Нещата са различни...”, посочи председателят на синдикалната федерация в МВР Валентин Попов.

В края на декември миналата година ЗИЛ се обърна в дере на българо-турската граница. Загина полицай, а 14 негови колеги бяха ранени. Оказва се, че тези стари камиони още са в употреба. Продължава и практиката в едни и същи автомобили да се карат нелегално преминали границата и полицаи.

От МВР обясниха, че се опитват да купят нова техника с евросредства. И че от няколко дни тече обучение на кадри, които ще бъдат изпратени на границата догодина.

Проблемни са и част от пътищата на границата.

Според протокол от последното заседание на Съвета за социално партньорство в МВР, зоните, които са под контрола на земеделското министерство и на общините, не се ремонтират качествено. Прогнозата е, че тези пътища ще останат в лошо състояние – особено с оглед недостига на пари в общините.

Край Елхово продължава строенето на оградата с Турция. Планът е работата в района да приключи, преди да се влоши времето.

„Имаме 17 километра готов пътен участък и 5 километра готово възпрепятстващо съоръжение. Сега се слагат бетонови касети за водата, за да не влияе дъждовния сезон”, каза областният управител на Ямбол Димитър Иванов.