Случаят с Брендо е своеобразен правен прецедент, защото той е лице, което търсят три държави, каза заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

Той уточни, че логиката е като български гражданин задържаният да бъде върнат у нас. Има обаче колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка.

Той е осъден в Италия, Румъния и България за наркотрафик и пране на пари. 

Българската прокуратура вече е изпратила документи до Украйна за предварително задържане на Евелин Банев- Брендо, обясни Илиев.

Не е ясно обаче какво ще е крайното решение, защото законодателството на двете страни е различно, поясни Илиев.

Украинските власти ще решат на коя държава ще предадат Банев, твърдят още от прокуратурата. 

Данните по българското дело са изпратени на украинските власти. Така Банев е задържан за 20 дни - до 25 септември.

Брендо бе арестуван край Киев преди няколко дни. Той беше осъден през 2018 г. за пране на пари от наркотици. Има наложени 6 години затвор. Соченият за „кокаинов крал“ има присъди в Италия и Румъния. 

Ако бъде върнат в България, страната ни ще изиска информация за останалите присъди. При тази хипотеза важат правата за обединяване на присъди.

Украйна може да го предаде веднага, но под условие, че ще им бъде върнат за киевското разследване, предполага адвокат Людмил Рангелов.

"Най-големи шансове да го получи според мен има Италия, тъй като там неговата присъда е най-тежка и делото срещу него нам е най-сериозна. Има логика да надделее и това, че все пак той е български гражданин", коментира адв. Людмил Рангелов. 

У нас Банев винаги е имал къртици в службите, твърди един от бившите софийски прокурори, който е разследвал и делото му за пране на пари, и отвличането на дъщеря му - Лара Банева. 

„Имаше едни неуредени финансови сметки и това беше предупреждение от този, с когото не са уредили сметката. Българи. Представители на определена структура“, каза Роман Василев, бивш зам.-градски прокурор на София.

Според него много от парите, за които се твърди, че е имал Брендо, са изхарчени.

„Явно са свършили парите- това е обяснението. Или тези пари са били върнати заради неуредени финансови отношения“, смята той.

Според Василев - Банев е заловен случайно при акция на украинските служби срещу наркортрафика.