Внесли сме стотици тонове плодове и зеленчуци от Гърция през миналата година - една пета от износа на южната ни съседка е бил за страната ни.

Гърция изнася все повече към България, показват данните на ресорната гръцка асоциация.

Сега сме втора дестинация за тяхната продукция - 248 хиляди и 200 тона за 131 милиона евро. Първи са Румъния.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Каква стока имаме по пазарите и къде отива родното производство?

На щанд на голям пазар в столицата стоката е предимно от южните ни съседки.

Според специалисти вносът ни от Гърция е най-вече заради цитрусите, които се изкупуват за сок.

Но има и обяснение за тенденцията - дава го гръцкият икономист Йоаким Кламарис, който е част от български синдикат:

„Освен че е по-икономично да се купува от Гърция, намалението на работната ръка в България и инвестициите към земеделието и българската продукция е със спад поне 50% за последните пет години.“

Според председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов българските плодове и зеленчуци са най-търсени.

„Доста пъти хората предпочитат да дават повече пари за българско, единственият проблем е, че българското производство не е достатъчно“, обясни Иванов.

Голяма част от българската продукция обаче загива. Това твърди зеленчукопроизводителят от село Мало Конаре Иван Кабуров, според който държавата не подпомага ефективно  производителите с бази за съхранение.

„Над 50-60 тона съм изхвърлил или дал за животни. Голяма част от българската продукция загива поради тази причина – че няма къде да се съхранява“, уточнява той.

И докато Иван Кабуров изхвърля тиквите си, на борсата край Първенец прекупвачите търсят вносни зеленчуци. Търговците смятат, че се предпочитат, защото са хубави, сладки, сочни.

А на борсата край Огняново, в която излагат само български производители, е пусто. Според изпълнителния директор Росен Колев причината отново са по-добрите условия в Гърция и Турция.

„Там времето е по-топло. И разходите за отглеждане на оранжерийни зеленчуци са по-ниски“, уточни той.

Родните производители чакат летния сезон, когато традиционно българското се търси повече.

По темата работиха Леда Цветкова и Емил Кацаров

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK