Скандалният строеж на Алепу може да не се окаже единствен. Не един, а цели 23 строежа са предвидени в защитената местност край Созопол, съобщи за bTV главният архитект на общината.

Снимка: bTV

Протестът днес бе пред сградата на регионалната екоинспекция, защото, според несъгласните с прекомерното застрояването на Черноморското крайбрежие, това е институцията, която трябва да следи природата да бъде опазвана, а не унищожавана.

Снимка: Лора Стаматис

Протестът не е само срещу строителството на Алепу, а в защита на цялото Черноморие.

Снимка: bTV

23 ПУП-а, всички те със завишени параметри на застрояване и минали екооценка, са предвидени в защитена местност Алепу. И строителството там може да започне във всеки един момент. 

Голяма част от защитена местност Алепу е включена в Общия устройствен план на Созопол като зона за курортно строителство.  

Снимка: bTV

"Направихме справка – 19, 23 общо, като 4 от тях са на „Алепу вилидж“. Те са одобрени ПУП-ове, те са действащи. От тези 23, който иска да строи, може да строи", заяви арх. Радост Георгиева - гл. архитект на Община Созопол.

Въпреки че всички тези терени попадат в зона А на черноморското крайбрежие, за тях ограниченията за по-ниско строителство не важат.

Снимка: bTV

"Те важат, така пише в ЗУТ, само когато се правят нови ПУП-ове, т.е. вече влязъл в сила ПУП, си запазва собствените параметри, които са били одобрени, т.е. те винаги са по-високи, не се редуцират. Кота корниз 10 метра, плътността е 30, кинта - 1 и озеленяването е минимум 50 %. В тази зона се правят предимно хотели, вили, жилища", каза още арх. Радост Георгиева.

До вече започнатия строеж, дружеството "Алепу вилидж" има още три терена, предвидени за застрояване.
 
"Ако утре възложителят си направи проектиране и дойде в общината с цялата си проектна документация, има пълното право да поиска разрешения за строеж и на останалите си имоти“, обясни арх. Георгиева, като дoбави, че не може да каже точно на каква площ са.

Между 25 и 30 декара, поясни главният архитект на общината.

В ефира на bTV регионалният министър прехвърли вината за презастрояването на крайбрежието на община Созопол. 

Темата със скандалния строеж коментира в парламента и министъра на туризма:

Снимка: bTV

„Министърът на туризма няма компетенцията свързани със строителството и издаването на разрешение за строеж по отношение на изграждане на обекти, попадащи в зона а и зона Б“, заяви Николина Ангелкова, министър на туризма.

"Ние продължаваме да съдействаме, предоставили сме всички документи и доклади на ДНСК и РДНСК, и извършваме геодезическото заснемане и ще изчакаме произнасянето на компетентните органи и на съда", обясни Петя Аврамова, министър на регионалното развитие.

Протестиращи се събраха пред екоинспекцията в Бургас.
 
"Тя е призвана да следи за опазването на околната среда, а не за нейното застрояване", каза Кремена Ватева.

"Докато няма осъдени министри, зам.- министри, длъжностни лица, докато тези хора не получат ефективни присъди, няма да се получи само с протести", заяви Асен Бонджев.
 
Геодезическото заснемане трябва да установи дали строежът е в рамките на имота или е извън него, уточниха от Агенцията по кадастър в Бургас.