Горски служители от Дирекцията парк „Витоша“, Югозападно Държавно предприятие и Държавно горско стопанство - София ще следят за спазването на ограниченията след отпадане на забраната за посещение на природен парк „Витоша“.

Екипите правят предварителен обход на парка като ограждат с ограничителни ленти местата за отдих, масите, беседките, пейките. Служителите ще  разясняват на гражданите условията, при които могат да посещават територията на парка.

Месец и половина планинарите чакаха моментa, в който мерките заради коронавируса ще бъдат разхлабени, а парковете и планините – отворени.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки мрачното и хладно утро първите ентусиасти дойдоха в планината. Някои от тях се качиха пеша, а други с автомобили.  За всички тях обаче важат определени условия. Въпреки това разхождащите се споделиха, че движението за тях е здраве.

При разходка в планината е важно да спазваме дистанция от минимум 2,5 м, съветват от природния парк.

Снимка: btvnovinite.bg

Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство. Но мерките не се харесаха на някои.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като пътуваме в градския транспорт сме седалка до седалка, човек до човек, Там мерките за разстояние няма как да се спазват, така че ми се струва твърде пресилено 2 метра в планината на някоя тясна пътека“, обясниха граждани.

„Аз си мислех, че вирусът се предава от човек на човек, но сега научих, че се предава от човек на пейка“, коментираха пък други.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили до „Морените“ и до „Златните мостове“, „Ветровала“ и „Офелиите“.

Снимка: btvnovinite.bg

Между 11:00 и 14:00 ч.  тези пътища ще се затварят за автомобили.

Движението на автомобили ще се спира на пропускателните пунктове на кварталите „Драгалевци“ и „Бояна“. Ще има екипи към вр. „Алеко“ и „Залтните мостове“.

Снимка: btvnovinite.bg

За да не се допуска събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до парк „Витоша“, остават спрени.

От днес се махат металните ограждения в големите паркове в София, а от утре постепенно се отварят и по-малките градинки.