Китай изпраща за първи път в историята робот върху обратната страна на Луната. Тази нощ беше изстрелян сателитът, който ще осигурява връзката между апаратът и наземния контрол. Досега никой не е изпращал спускаем апарат върху обратната страна на Луната.

Ние винаги виждаме само едната ѝ страна, защото периодът на околоосното ѝ въртене съвпада с времето, за което обикаля около нашата планета. В края на годината Китай ще изпрати робот, който трябва да кацне върху обратната страна на Луната. Там радиовръзката със Земята е невъзможна, затова на помощ идва спътникът „Цюецяо”. Той ще помага за комуникацията между робота на лунната повърхност и учените, които ще го управляват от Земята. Спътникът ще бъде позициониран на 64 хиляди километра от Луната.

Но не само Китай постига успехи в космическите изследвания. Български учен откри първата планета извън Слънчевата система, която няма облаци. Това предизвика сензация в научния свят.

На 980 светлинни години от Земята се намира екзопланетата WASP-96b. Тя е газов гигант, наричан още „Горещ Сатурн”, защото звезда, подобна на нашето Слънце, я нагрява до 1500 градуса. Екип от учени начело с българския астроном д-р Николай Николов откри, че за разлика от всички други планети и екзопланети, „Горещият Сатурн” няма облаци.

„Облаците и мъглите играят много важна роля в определяне на това колко топлина и светлина получават планетите от Слънчевата система и извън нея”, обясни др-р Николов.

Откритието е направено с телескопа VLT на Европейската космическа агенция, който се намира в Чили. „Горещият Сатурн” разкрива непознати досега факти за особеностите на планетите, техния строеж и образуване.

„Планетата WASP-96b, която е лишена от присъствието на облаци, се превръща в един астрономически стандарт, който за пръв път ще позволи да измерим много точно какви видове атоми и молекули съществуват в нейната атмосфера и в какви количества”, каза още д-р Николай Николов.

Постижението на д-р Николов и неговия екип вече е цитирано от най-престижните научни издания в света.