Горещо беше началото на парламентарните дебати в 45-ото Народно събрание тази сряда. Денят започна със спор кой е част от задкулисието и си партнира с ГЕРБ, за да провали възможността за политическа промяна.

ГЕРБ - СДС ще внесе предложение за създаване на Временна анкетна комисия за ситуацията в „Росенец“. Събрани са 48 подписа и предложението ще бъде депозирано в деловодството на Народното събрание, съобщи заместник-председателят на парламентарната група Тома Биков.

Депутатът от ГЕРБ попита водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ" и с подкрепата на "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!".

„В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото Народно събрание. В това ново мнозинство влизат парламентарните групи на „Има такъв народ", „Демократична България", ДПС и „Изправи се! Мутри вън". То функционира целенасочено и организирано не на база на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им", заяви Биков.

Изказването му предизвика остра реакция от страна на ДПС.

„Тук се поставя въпросът за новото мнозинство в парламента, въпросът за задкулисието, за вота на избирателите, за идеологията. Ние от ДПС много лесно ще отговорим на този тон и на тези въпроси. Първо, ние сме партия, която отпреди демокрацията искаме демокрация. Отпреди 10 ноември нашите корени, нашите родители, нашите предци са се борили за това. Някои от тях са още живи. Второ, веднага след промените ДПС винаги е следвала една много ясна принципна позиция - НАТО и след това ЕС. Никога не е изневерявала на тази позиция. ДПС винаги е показвало ясно каква линия на политика следва. Това го правим и в предното, и в по-предното, и в сегашното Народно събрание", заяви Йордан Цонев.

Според Цонев ГЕРБ са загубили 20 депутати на тези избори и това е ясен сигнал за желанието“ на избирателите за промяна и ДПС отговаря на техните искания. Депутатът определи ГЕРБ като „токсична партия“, която досега е удушавала своите коалиционни партньори в прегръдката си и след това тези партии са изчезвали от политиката.

Съпредеседателят на „Демократична България" Христо Иванов също заяви, че трябва да има комисия за случая "Росенец", който е емблематичен случай на корупцията в България.

Реакция след изказването на Тома Биков имаше и от страна на „Има такъв народ“. Според председателят на парламентарната група на формацията Тошко Йорданов са били казани много неистини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!