За част от търговците сроковете за прилагане на Наредба Н-18 за регистрация касовите апарати ще бъдат променени до септември, заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса при премиера.

През следващите 7 месеца ще се намерят отговорите, които притесняват бизнеса, свързани с наредбата за касови апарати, каза още Владислав Горанов. Финансовият министър припомни, че на 19 февруари е анонсирал, че сроковете за прилагането на наредбата ще бъдат променени за част от търговците - тези, които използват системи за управление на продажбите. 

"Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. Голяма част от оборотите се крият и това е целта на изменението на Наредба Н-18", заяви министър Горанов.

Според него до отлагането на наредбата се е стигнало, защото се е появило напрежение между НАП и бизнеса. По думите му обаче, бизнесът трябва да приеме, че ще прилага документа. "Новите правила ще трябва да се прилагат, а бизнесът трябва си плаща данъците", категоричен беше финансовият министър.

Владислав Горанов отбеляза, че отсрочката е важна, но тези 7 месеца не трябва да бъдат пропилени, а да се използват, за да се изчисти софтуера и да се трасира пътя за приложението на наредбата.

"Там където можем да намерим по-добро решение имаме увереността , че в диалог ще бъде постигнато. Това, с което и ние се съгласихме, че безкрайност в старта на тази наредба не може да има", посочи и Радосвет Радев - председател на председател на Българска стопанска камара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!