Бизнесът иска отсрочка, за да изпълни новите изисквания за смяна на касовите апарати и софтуера. 

До края на март фирмите няма да успеят да заработят според правилата, които ще позволят на приходната агенция да получава информация за продажбите в реално време.

Софтуерът на бензиностанциите трябва да заработи от април така, че на касовата бележка да се виждат освен цената на горивото и размерът на ДДС и акцизът. Това ще донесе нови разходи на бизнеса, който ще прехвърли тежестта и към потребителите. За Младен, който харчи около 200 лева за гориво на месец това е лоша новина:

Снимка: btvnovinite.bg

„Като си купите една баничка на нея пише ли баничката с какво е направена на касовата бележка. В България много хора не ги интересува  горивото, въпросът е да го сипват по-евтино”, посочва Младен Костадинов.

От Петролната и газова асоциация казват, че няма да са готови в срок с новия софтуер,  още повече че от юли ще трябва да имат и изцяло нови фискални системи.

„Това са неща, които изглеждат доста лесни за разписване, но са изключително трудни от софтуерна гледна точка”, отбелязва Светослав Бенчев.

Снимка: btvnovinite.bg

От стопанската камара отчетоха, че едва 2% от компаниите ще се справят с новите изисквания

„Говорим за внедряване на данни, обучение на персонал, а да не говорим не на последно място , че това е една огромна инвестиция, която трябва да направят”, обясни и Станислав Поптончев.

Финансовият министър посочи, че държавата може и да помисли за отсрочка. 

„Ако се установи, че действително няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост. Ако се окаже, че не могат да се справят. Защото не можем да рискуваме търговския оборот”, посочи министърът на финансите.

Бизнесът предупреди още, че новите правила създават и много казуси, които трябва да бъдат изчистени.