Над 400 кг хероин бяха задържани на граничен пункт „Капитан Андреево“. Наркотикът е открит в турски тир, пътувал за Румъния.

Снимка: Мария Георгиева

Хероинът е бил пресован на ленти, залепени за матраците и много трудно е бил уловен от рентгена. Поставянето му в матраците е било фабрично. Шофьорът на превозното средство е на 63 г. 

Има повдигнато обвинение. Цената на хванатата дрога се оценява на над 16,7 милиона лева. Това е рекордно количество хероин, залавян в тир, каза Иван Стоянов, окръжен прокурор на Хасково.

Снимка: bTV

Камионът е пътувал от Иран през Турция,  България за Румъния. По документи и тирът е превозвал матраци. Влизайки на „Капитан Андреево“, шофьорът декларира превозваната стока.

Снимка: bTV

По метода анализ на риска с проверка с рентгена се установяват необичайни плътности в матраците и е предприета в физическа проверка на камиона.

Снимка: bTV

Така са открити общо 156 спални матрака за легла - между горния и долния дунапрен са открити 618 полиетиленови ленти, пълни с кафяво прахообразно вещество, което на първоначален наркотест е реагирало на хероин.

Снимка: bTV

"Заловеното количество хероин на "Капитан Андреево" е рекордно за последните 5 години, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той съобщи, че по случая не е имало информация от партньорски служби, работено е основно на принципа анализ на риска. Разследването е в начален етап, тепърва предстоят много действия изцяло по линия на международното сътрудничество.

Активирани са всички канали за получаване на информация от страните, през които е минал камионът, каза Калин Стоянов.

Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо водача.