Голям пожар гори над град Котел, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Огънят е далече от къщите, но заради вятъра бързо напредваше.

На терен са 150 доброволци и горски служители, каза кметът на града Коста Каранашев. Според него причината е голямата суша. По думите му няма опасност за населеното място, тъй като е завалял дъжд. 

„Все още огънят е далече от населеното място, започна да вали дъжд”, обясни Коста Каранашев. Той каза още, че не място е изпратен целият пожарен състав, с четири – пет пожарни автомобила.

„Има доброволци, хора от полицията и от доброволното формирование, изпратени са от служители от БКС, както и служителите на горските стопанства”, посочи Каранашев.   

Причината за пожара се изяснява. „На това място ходят и няколко стада, така че е възможно огънят да е бил предизвикан по невнимание. Това са големи открити площи с много суха трева, защото не е валяло от 40 дни”, каза още кметът на Котел.

Сигнал за огъня е бил подаден около 12 часа днес, като пожарът се е разразил в местността Сухи дол край града. Пет пожарни автомобили от Сливен и един от Омуртаг се опитват да локализират огъня, съобщи за БТА говорителят на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска. Заради вятъра огънят е обхванал голяма площ. Община Котел е осигурила техника в помощ на огнеборците. 

Няма опасност за града. Горели са сухи треви на близо две хиляди декара открита площ, които се намират на около километър от Котел.