Големите нехранителни вериги плашат с протест в отворено писмо до институциите. Те настояват за компенсации от държавата и отваряне на търговските обекти.

Всички обекти на една верига магазини за играчки - и в мола, и извън него, не работят зарази рестрикциите. Според собственика мерките не помагат да се намали обхвата на пандемията.

„Те засилват рисковете, защото насила вкарват хората в по-ограничени на брой обекти и по този начин правят шанса да си прехвърлят вируси хората доста по-голям“, каза Мариан Колев.

Магазините на верига за спортни стоки са затворени, а мениджърите определят мерките като необективни.

„Веригите предлагащи нехранителни стоки са затворени – над 300 кв. м. На какво основание се решава, че един магазин, който е 301 кв. метра, вече е много опасен“, пита Аксиния Баева.

Бизнесът казва, че така се създава нелоялна конкуренция и настоява:

"За отваряне на търговските обекти на улиците, независимо от тяхната квадратура, настояваме за отваряне на търговските центрове, настояваме за въвеждането на адекватни обективни мерки“, допълни Аксиния Баева.

Нехранителните вериги искат и освобождаване от данък сгради и такса смет за периода на затваряне и от данък печалба за 2021 година. Ако няма диалог, са готови да протестират.

От икономическото министерство заявиха:

"Вече сме стартирали конструктивни разговори с Министерството на здравеопазването и заинтересованите в случая страни. Очакваме през следващата седмица да се постигне съгласие за облекчаване на ограничителните мерки.

Сдружението за модерна търговия също подкрепи исканията на нехранителните вериги и настоя магазините да отворят от 12 април.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!