Големите горски пожари в Хасковско вече са потушени. И в Сакар, и край село Александрово огънят вече е овладян. Това стана благодарение на усилията на близо 200 пожарникари, горски, военни и доброволци. 

Пожарът между селата Равна гора и щит вече е овладян, но на терен все още са 11 екипа на пожарната и горски служители. Те са разположени по периметъра на пожара и ще останат тук до падането на нощта. Пожарът тук обхвана над 3000 декара, от които близо 330 гора. Боровата е напълно изгоряла, широколистната ще се възстанови. 

Пожарът тръгва от землището на село Щит, прехвърля баира и се разпростира на над 3000 декара. Пламъците стигат и до село Равна гора.

Снимка: btvnovinite.bg

На пътя на огъня застават стотици пожарникари, горски и  доброволци. Селото е спасено, а на втория ден пожарът локализиран. Но Сакар продължава да тлее.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изключително трудно е за гасене, пресечен терен е“, обяснява д-р Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.

Снимка: btvnovinite.bg

Военните също се включват в гасенето.

Една от версиите е, че в Сакар искрата е пламнала от земеделска техника, при почистване на пасища.

„Желанието по-бързо да извършим почистването и без да се съобразим със ситуацията“, смята гл. ком. Николай Николов - директор на ГДПБЗН.

Снимка: btvnovinite.bg

В Хасковска област почистването на пасища е забранено до средата на септември. А в региона и днес е в сила най-високата  степен на пожароопасност.

Само за последния месец в Сакар при 5 големи горски пожара , огънят обхвана над 110 хиляди декара площ.  Близо 10 хиляди от тях са гора.