В Сакар, където огънят обхвана над 3000 декара гори и пасища, все още има тлеещи огнища. Пожарите в Хасковско са локализирани, но огънят продължава да тлее на места е локализиран.

За пореден път пламна Сакар, този път между селата Равна гора и Щит. Засегнати са над 330 декара с гори.

Снимка: btvnovinite.bg

Пожарът тръгва от землището на село Щит, прехвърля баира и се разпростира на площ от над 3000 декара, над 330 от които смесена гора. Обстановката се влошава , когато огънят тръгва към село Равна гора.

Снимка: btvnovinite.bg

„За първи път употребявам термина „критична ситуация“.Реална беше опасността селото да изгори“, заяви гл. ком. Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

Снимка: btvnovinite.bg

На пътя на огъня застават стотици пожарникари, горски и  доброволци  от селата. Жителите на село Мустрак са имали готовност за евакуация, но за щастие, такава не се е наложила.         

Селото е спасено, а пожарът локализиран. Но Сакар продължава да тлее. На помощ идват и военните.

„Изключително трудно е за гасене, пресечен терен е. на повечето от местата и деретата  тежката техника не може да влезне, затова се налага гасенето да бъде на ръка, отново тук в Сакар“, казва д-р Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.

Снимка: btvnovinite.bg

Другият голям пожар в Хасковско- при село Александрово, също продължава да е активен, макар и локализиран.

Най-вероятно огънят е тръгнал от земеделска техника, която е разчиствала пасище, но дали това е така, ще установят компетентните органи.