Недоволството срещу високите цени на тока и горивата се обединява в сряда.
Очакват се блокади на градския транспорт в София, а в страната спират междуградските автобуси и доставките на стоки и услуги. Бизнесът и синдикатите са категорични: мегапротестът не е политически.

Индустрията е на ръба: плаща много повече заради спрените доставки на газ и заради алтернативното трасе от Гърция, което договори правителство, заяви в студиото на „Тази събота“ Васил Велев, след като снощи регулаторът обяви, че газът поскъпва с 14% за май.

„Тези 14% всъщност са 30, защото цената трябваше да върви надолу, а тя тръгна нагоре, ето защо едно от исканията на протеста е тази разлика, която е грешка на управлението, да се компенсира“, каза Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България.

Липсата на компенсации за бизнеса се отразява и на работниците и така двете иначе спорещи страни се обединяват в сряда.

„Ще протестираме и ние по наши си въпроси. Сутринта в 8 ч. работещите в София градския транспорт ще блокират възлови кръстовища. Родителите на децата с матура да ги заведат по-рано“, заяви Димитър Манолов - КТ "Подкрепа".

Снимка: bTV

А в цялата страна спират междуградските автобуси.

Пътниците намаляват, но всеки ден има хора, които разчитат на този автобус, за да се придвижват между Плевен и Славяново.

„Ние за печалба не можем да говорим, ние говорим да оцелеем“, каза Дарина Кръстева - собственик на автобусна фирма в плевен.

В сряда спират и товарните камиони и доставките на стоки из страната.

„Съответно таксиметрови водачи ще се включат в протеста, съсловни организации и ще ни подкрепят“, каза Магдалена Милтенова - конфедерация на автобусните превозвачи.

Очаква се в недоволството да се включат и ресторантьори, и представители на малките бензиностанции като спрат да зареждат земеделската техника.

А правителството все още не е представило конкретно антикризисния пакет от мерки, но протестиращите са категорични: това, което се готви, е недостатъчно и ненавременно. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!