Красимир Каракачанов, Веселин Марешки, Трайчо Трайков и Ивайло Калфин са кандидат-президентите, които излязоха един срещу друг в големия дебат по bTV. Te имат възможността да представят пред избирателите тезите и аргументите си по ключови въпроси, свързани с правомощията на държавния глава.

В първата част не дебата те трябва да отговарят на въпроси, свързани с правомощията на президента.

Двамата кандидати, сочени за основни фаворити – Цецка Цачева (ГЕРБ) и ген. Румен Радев (инициативен комитет, подкрепен от БСП), отказаха да участват в дебата, макар поканите до техните щабове да бяха изпратени още в средата на септември.

Вижте във видеото как и защо те не се явиха днес:

Въпреки това двамата кандидати имат специално присъствие в студиото ни, макар и виртуално.

Останалите четирима започнаха дебата с признание за имуществото си, с което влизат в битката за най-високия държавен пост.

Фирмите ми имат стойност над 100 млн. лв., заяви Марешки. Калфин обяви, че има 100-ина хиляди лв. в сметките си, а Трайков – няколкостотин хиляди лв., както и части от апартаменти. Каракачанов заяви, че има два апартамента и около 45-46 хил. лв., т.е. е по-богат от премиера Бойко Борисов.

На въпроса кого виждат, когато се погледнат в огледалото Марешки заяви, че вижда честен и почтен човек, професионалист, а Трайков обяви, че неговият образ е: баща на две деца, който винаги е оставал на принципите си. Калфин заяви, че предпочита да другите да го преценяват, вместо да се вглежда в огледалото, а Каракачанов също заяви, че вижда как не съм отстъпвал от принципите си и ще продължи така.

Никой от кандидатите за президент не пожела да назове по име олигарсите, но всички се съгласиха, че тази фигура е характерна за страните от постсъветски тип като Русия и България, а в основата ѝ е забогатяване с използване на ресурсите на държавата.

Кафин заяви, че би държал институциите да работят, така че да си свършат работата – теза, споделена и от Трайков, според когото правосъдната система не трябва да допуска съществуването на олигарси.

Според Марешки пък пример за олигархично поведение е продажбата на т.нар. „царски конюшни”. Той, дори като богат човек, например, не би могъл да си купи въпросния имот, без да бъдат използвани политически връзки.

На въпрос дали Георги Първанов не хвърля сянка върху кандидатурата му, Ивайло Калфин заяви, че това няма как да стане, тъй като политическата му кариера е пред очите на хората. Трайков пък подчерта, че не е кандидат на никоя от партиите на Реформаторския блок, а е издигнат от Гражданския съвет.

Членувал съм само във ВМРО и няма кой да ми хвърля сянка, заяви Каракачанов. На въпрос дали би назначил в екипа си някой, който е бил свързан с „Държавна сигурност”, той отговори положително, но с уговорката: „само ако човекът има качества и е кадърен”. Не е престъпление, ако си служил на държавата си, но ако си бил мръсник и си клепал, нямаш място в администрацията и в политическия живот, добави той.

Аз съм единственият кандидат, който няма началник, нямам агентурно минало, бил съм много малък, никой не ме е търсил. Ако бъда избран, началник ще ми бъде българският народ, каза пък Марешки. 

Относно казусите „КТБ” и „Белене” Каракачанов заяви, че за всеки един от проблемите, с които са били ощетени българските граждани, трябва да се търси сметка.

Не са само Белене и КТБ, подчерта Трайков. Има и 3 млрд. от договора, променен от Румен Овчаров, и по 1 млрд. всяка година за картела в горивата и ако имахме работеща съдебна система това нямаше да е възможно.

АЕЦ „Белене” трябваше да работи следващата година и да носи приходи, а КТБ е свързан със сегашното управление и с управлението на кабинета „Орешарски”, каза пък Калфин.

Вижте целия разговор от първата част на дебата във видеото: