С тържествено заседание на парламента в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново днес отбелязват 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Председателят на парламента, президентът, депутати, министри и висши магистрати влязоха в залата на Учредителното събрание, което преди 140 г. приема Търновската конституция, за да отидат почит на строителите на младата българска държава.

Преди това беше направена възстановка на събитията отпреди почти век и половина.

Снимка: bTV

Заседанието приключи минути преди 12, като изказвания от трибуната направиха представители на всички парламентарни партии.

Макар и бойкотираща парламента, групата на левицата също присъстваше. „Дойдохме, защото над партийните решения, над политическите решения, стои държавността, уважението и благоговението към хората, които са създали Търновската конституция, положили са основите на държавата”, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Снимка: bTV

Социалистите обаче няма да влизат в пленарна зала поне до евровота.

Снимка: bTV

„Идеята за свобода не е млада идея, преди 140 г. борците за свобода, демокрация и конституционализъм са ни дали един добър урок и днешните политици би трябвало да сме на висотата и да следваме тези принципи, заложени в Търновската конституция”, заяви и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

За „усещането за дълг” към първите ни държавници говори и новият председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък пожела по-малко разделителни линии, граници и „взаимни замервания с кал” и призова да направим и сегашните времена български.

„Безкрайно важно е година след година, на този ден да се връщаме под сътворението на нашите предци, защото водени от любовта към свободата с незарасналите рани от Априлското въстание, и със спомена за Левски, те ни показаха един идеал за съвременна България, от който никога не трябва да се отклоняваме”, заяви Цвета Караянчева.

Снимка: bTV

Днес е и професионален празник на българските юристи.