Година след като двама полицаи загинаха при гонка с автобус с нелегални мигранти в Бургас, паметта им беше почетена. Мемориална плоча в морския град ще напомня за саможертвата на униформените.

Тя е издигната с дарения, събрани от колеги на двамата полицаи. Поставена е на мястото, където живота си загубиха 30-годишният старши полицай Йордан Илиев и 43-годишният командир на отделение Атанас Градев. Те загубиха живота си в опит да спрат автобус, пълен с нелегални мигранти. Година по-късно, шофьорът на автобуса не е получил наказание за убийството.

Многословни бяха вътрешният министър и предшественикът му. Смазани от мъка, близките запазиха мълчание. А колеги на загиналите полицаи не виждат резултат от саможертвата им.

Снимка: bTV

„Данчо беше всеотдаен. Данчо беше реалист. Данчо беше работохолик, но най-вече той беше приятел. Жалкото е, че след една година все още нямаме никакъв резултат от така очакваните промени“, коментира граничният полицай Стамен Нейчев.

За близките им животът е спрял. Годеницата на по-младия загинал полицай днес написа: „Щастие“ беше чувство, преди да стане просто една дума. И скръбта е любов, макар да няма как да я дадеш на човека, когото си загубил - няма къде да иде. Изчакай ме да те намеря отново“.

Снимка: Лора Стаматис

„Данчо беше много добро момче! Още си спомням как се събудих сутринта и прочетох за тази нелепа катастрофа. И от тогава вече нищо не е същото“, плаче Николай Иванов, близък на Йордан Илиев.

„Изключително отговорен, един достоен полицай, който мечтаеше да стане офицер. За съжаление, неговата мечта приключи на това място“, отбеляза и Нуртен Чаушева, позната на Атанас Градев.

„Те бяха убити по време на изпълнение на служебния си дълг, те не загинаха просто така“, каза Йорданка Лазаринова от Съюза на българските командоси.

Вътрешният министър определи годината като най-мрачната в историята на МВР и пълна с грешки, вина, за които носи главният секретар.

„Това са пропуски, които може би, ако не бяха допуснати към онзи момент, ние днес нямаше да сме тук. Може би днес убиецът на Митко от Цалапица щеше да бъде там, където му е мястото, а именно в ареста с постоянна мярка задържане под стража", каза министър Калин Стоянов.

„Тяхната смърт се ползва, за да се реализира сценария от онзи запис, който изтече в публичното пространство. Тяхната смърт се ползва, за да се оправдае чистката в МВР, безпрецедентната чистка. Те не умряха за това! Те умряха, за да защитят държавата - държавността, която се разгражда в момента с изключителни темпове“, каза и бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

До месец се очаква обвинителният акт за убийството на двамата полицаи да бъде внесен в съда.