Повече от година няма наказани за инцидента на Витоша, в който 5-годишно момченце падна от кабинка на Симеоновския лифт. Тогава по чудо детето се размина без наранявания.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Все още няма събрани доказателства кой е виновен, каза бащата на пострадалото дете Любомир Станков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Експертизата на злополучната кабинка е показала, че заключващият механизъм е напълно изправен.

Според държавата излиза, че едва ли не това не се е случило, каза Станков.

Той разказа, че се е запознал с делото преди месец. Станало ясно, че едната експертиза е направена чак декември. Станков е поискал нови експертизи, защото все някой трябва да е виновен и трябва да е ясно кой.

Детето е добре, но не иска да му напомнят за инцидента.

„В моя случай вариантите са три. Или осъждаме „Витоша ски“ и те ми се извиняват, много държа на публично извинение. Или ме осъждат и предполагам социалните идват да ми вземат децата, защото съм лош баща. Или излиза, че е фабричен дефект и започваме да съдим „Допел Майер“, но те ще си измият много бързо ръцете, че Симеоновският лифт отдавна е излязъл от експлоатация и пак ще се върнем при „Витоша ски“, каза Станков.

Според него при случая от неделя, когато дете падна от лифта в Боровец, виновни са „лифтаджиите, които дремят“.

Вижте повече във видеото:

От техническия надзор са съставили административен акт на концесионера на Симеоновския лифт, който в момента се обжалва.

„Историята е абсурдна. Искам си справедливостта, извинението. За мен година и един месец е твърде много, за да се съберат доказателства. Не знам дали се протака умишлено, или е толкова бавна и мудна самата система“, каза още Станков.

Съставеният акт е за нарушаване на безопасната експлоатация на съоръжението и е на стойност 500 лева, каза Нели Карипова, гл. директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Вижте повече във видеото: