Една трета от българите са ваксинирани срещу COVID-19. Днес отбелязваме точно една година от поставянето на първите дози.

България продължава да е на дъното на класацията по имунизирани в Европа с общо поставените близо 4 000 000 дози.

За пета вълна от коронавирус през февруари предупреждават здравни експерти. Заради „Омикрон“ нов ръст се очаква още в края на следващия месец. 

На днешната дата през 2020 година част от членовете на Националния оперативен щаб се имунизираха в болница "Света Анна" публично като първият с поставена ваксина беше тогавашният министър на здравеопазването Костадин Ангелов.

Година по-късно с напълно завършена имунизация са близо 1 милион и 900 хиляди души или по-малко от 30 на сто от населението.

Над 250 хиляди българи имат поставена и бустерна доза.

На този фон здравни експерти правят прогнози за предстояща пета вълна през февруари.

Математикът проф. Николай Витанов казва, че вариантът „Омикрон“ вече е в България и е въпрос навреме да се установи официално.

В началото на пандемията Веселин Маринов е яростен противник на ваксините.

"Всички антиваксъри и аз един от тях, така бях си настроил ума и съзнанието към ваксините", каза Веселин Маринов.

През септември се заразява с COVID-19 и боледува тежко. Единствената ваксинирана в семейството - майка му, прекарва вируса леко.

„Две седмици, след като се възстанових, баща ми се разболя много тежко, влезе в болница, докторите направиха всичко възможно да го спасят, но за съжаление имаше фатален край и баща ми си си отиде", допълни Веселин Маринов.

Баща му си отива на 69 години и Веселин преосмисля позицията си. Днес е ваксиниран.

"Ако бяхме ваксинирали баща ми, мисля, че сега щяхме да караме много хубави новогодишни празници", каза още Веселин Маринов.

Епископ Тихон беше първият духовник и вторият човек в държавата, поставил си доза защита. Казва, че искал да даде пример, защото хората пристъпвали плахо към ваксините, но не очаквал през 2021 г. толкова малко хора да го последват.

„Жалкото е, че през тази година се разруши една надежда. Надежда, че здравият разум ще надделее. Вече знанието не е просвета, защото знанието загуби битката с дипломираната неграмотност и невежество. Сега нещата се решават само по емоции“, каза епископ Тихон, викарий на българския патриарх.

За да се предпазим, е важно да се реваксинираме, казва епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

„В исторически план пандемиите траят две, три години. Има значение какъв е ваксинационният обхват в страните по света. В България е много нисък, така че ние категорично ще изостанем с ограничаването на вируса от другите европейски държави“, отбеляза д-р Христиана Бацелова.

А проф. Николай Витанов прогнозира към края на януари вариантът „Омикрон“ вече да е доминантен в България.

„Ако е към Ивановден регистриран първият случай, около 15-ти ще са 60 и няколко случая и след седмица ще се бори да е доминантен и ще е доминантен към края на януари“, обясни експертът.

През новата вълна ще бъдат натоварени личните лекари и болниците с неинтензивните легла, прогнозират здравните експерти. 

По отношение на имунизацията страната ни продължава да е последна в Европейския съюз. 

Въпреки това, макар и в празничен ден, днес се извиха опашки пред ваксинационните пунктове в столицата. 

38 хиляди дози ваксина на ден - това е рекордът, достиган у нас за тази една година на имунизация срещу COVID-19 от миналия 27 декември досега.

Най-много дози сме поставили през месец май тази година - в няколко дни отчитахме над 30 хиляди за един ден.

Следващите пикове, макар и по-малки, видяхме в края на октомври. Тогава беше въведен и зеленият сертификат като вход за много дейности у нас.

Най-много ваксинирани с две дози има в София - почти 40%. В другата крайност - с около 18%  са Монтана и Търговище, с 19% - Смолян и Видин.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!