1 040 наказателни постановления на обща стойност 668 150 лв. са издадени през изминалата една година от въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От 1 юни 2012 г. до 31 май 2013 г. Регионалните здравни инспекции са извършили общо 215 207 дневни и нощни проверки в обекти в цялата страна, което означава, че всеки ден са извършвани близо 600 проверки за спазване на законовите изисквания. Много от обектите са проверявани няколкократно с цел проверка на дадените предписания и отстраняване на допуснатите нарушения. Извършвани са проверки както в работни, така и в почивни дни. Издадени са 2 169 предписания и са съставени 1326 акта за констатирани нарушения.

За изминалата една година от влизането в сила на забраната, инспекторите в цялата страна са извършили 42 905 проверки в обекти за хранене и развлечение, 25 593 проверки в детски и учебни заведения, 50 715 проверки в лечебни и здравни заведения. Извършени са 63 660 проверки в други закрити обекти с обществено предназначение - железопътни гари, автогари, банки, застрахователни дружества, административни сгради, ресторанти, автогари, обществени тоалетни, складове, театри и кино салони, СПА центрове, хотели и мотели, магазини, игрални зали, бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, детски ясли и градини и прилежащите територии към тях, плувни басейни, музикални школи, центрове за временно настаняване, транспортни средства, центрове за стари хора, общежития, интернет зали, офиси и др.

Направени са 3 708 инспекции на открити обществени места - прилежащи терени и тротоари на ОДЗ и ЦДГ, площадки за игра, спортни обекти – по време на спортни и културни прояви.

Преобладаващата част от наложените през едногодишния период актове са съставени предимно за нарушения на забраната в заведения за обществено хранене и развлечения, както и на работни места. За периода 01.06.2012 г. – 31.05.2013 г. най-голям брой проверки за спазване ограниченията за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места са извършили Регионалните здравни инспекции в София-град, Пловдив, Бургас, Благоевград и Варна.

Най-голям брой актове за установяване на административни нарушения и наказателни постановления са издадени от Столична РЗИ, РЗИ Пловдив, РЗИ Добрич, РЗИ Бургас, следвани от РЗИ Благоевград и РЗИ Варна.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!