Глобалното затопляне ще влоши вкуса на бирата. Това прогнозираха учени от Чешката академия на науките. Ще намали ли това консумацията на любимата напитка на хиляди?
Вече трета година Симеон Първанов произвежда своя собствена марка бира в пивоварната си в София.
„Със сигурност покачването на температурите би скъсило периода, в който може да цъфти едно растение и реално ще бъде готово за бране. Още не сме го усетили спрямо нашите бири, но в един момент би трябвало да се случи“, обясни Първанов.
Крафт бирата ще бъде засегната в най-голяма степен, отбелязва проф. Мирослав Трнка, изследовател, професор и биоклиматолог към Чешката академия на науките.
„За занаятчийските бири хмелът е основна суровина, така че бих предположил, че без достатъчно качествен хмел със сигурност някои от по-вкусните и да кажем по-висококачествените бири биха били много трудни за производство“, обясни той.
По-високите температури ще доведат и до промяна на съдържанието на изключително важните алфа-киселини в хмела.
„Съдържанието на алфа-киселини е свързано с горчивината на хмела, което е най-важната причина, поради която той се използва. Има определен очакван диапазон на съдържание на алфа-киселини в хмела и колкото по-висок е той, толкова по-качествен се счита“, обясни още Мирослав Трнка.
Засега обаче любителите на бира не са усетили драстична промяна във вкуса.
Стажант-репортери: Симона Радева, Каролина Занкова