Глобата за движение с електрическа тротинетка по пешеходните зони на Русе може да достигне до 300 лева, съобщи БГНЕС.

90 акта за нарушаване на забраната за придвижване с електрически тротинетки по пешеходните зони са съставени през юни в Русе. Контролът за спазване на ограничението е ежедневен, като след промените в наредбата, правомощия да проверяват имат и служителите на общинска полиция и на инспектората по охрана, обществен ред и сигурност.

Само за миналата седмица са съставени 10 акта, а 5 лица са получили предупредителни протоколи като мярка за профилактика, съобщи директорът на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ Георги Игнатов. По разпореждане на кмета на Русе Пенчо Милков, от общинска полиция ежедневно извършват проверки за спазване на наредбата.

Има и 12 отнети тротинетки, на които се извършва проверка на техническото им състояние. Засега обаче тези мерки и засиленият контрол, не оказват желания дисциплиниращ ефект върху русенци, констатират от общината.

За неспазване на забраната, глобата е от 10 до 300 лева, като за повторно нарушение, санкцията е в двоен размер. Наказанието за непълнолетните от 16 до 18 години е обществено порицание, а за малолетните – санкцията е към родителите.