Заплатите на имамите би трябвало да се увеличат от следващия месец с 20% и да достигнат минималната работна заплата в страната. Това каза в интервю за bTV Radio главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

Решението за увеличението е взето в началото на февруари, но първият транш от субсидията се очаква този месец. Това ще позволи през май увеличението да стане факт, стана ясно от коментара на Фаик.

Промените в Закона за вероизповеданията предвиждаха първо да се опростят дълговете на мюсюлманското вероизповедание в размер на над 8 млн. лева. След като обаче това предизвика обществено недоволство, управляващите решиха да разсрочат дълговете.

Главният секретар на мюфтийството посочи, че приветстват решението на парламента. Той определи като „спекулации“ твърденията на началника на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев – Николай Панков, че мюфтийството разполага с 4700 имота и приходи от над 30 млн.лева годишно от наеми и ренти. Според Фаик приходите им от земеделски земи и вакъфски имоти са около 3 млн. лева годишно.

Фаик отказа да коментира изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че от Анкара са се намесили при приемането на законодателните промени. Но допълни, че доколкото знае, преводът на изказването не е бил правилен.

Главният секретар подчерта, че мюфтийството е превенция срещу навлизането на радикални елементи в страната. Ако тези дългове бяха опростени, щеше да е още по-добре, но и този вариант с разсрочването е приемлив, посочи Фаик.

Той допълни, че опасността не е спряла, но разсрочването ще даде възможност на мюфтийството да се съсредоточи върху работата си, а не да мисли за финанси.  

Цялото интервю може да чуете тук:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!