За „Факти, контекст, истории“ си говориха млади журналисти с главния редактор „Дигитално съдържание“ на bTV Media Group Явор Николов. Той се включи в обучението на новия випуск автори на младежката медия UNA News, която е част от Дружеството за ООН в България.

„Добрата журналистика не е в лъскавата опаковка и технологиите, а в доброто писане, изградено върху точни и проверени факти и адекватното им поставяне в контекст,“ коментира Явор, под чието ръководство през 2020 година сайтът на bTV Новините отбеляза двоен ръст.

В екипа на UNA News се включват млади хора, изучаващи различни специалности в университети у нас и в чужбина. Явор Николов им представи своя модел за съставяне на материали, които са участвали в различни журналистически конкурси и са достигнали до стотици хиляди българи онлайн и в печатни издания.

Главният редактор „Дигитално съдържание“ на bTV Media Group подчерта важността на работни процеси като активната комуникация между автор и редактор в процеса на създаване на дадения материал, търсене на първоизточниците на данни, използване на мултимедия с разрешение за употреба или свободен лиценз.

Обучението се проведе едновременно онлайн и офлайн
Снимка: UNA News България

„Нашата работа е простичка, но същевременно е изключително отговорна… и освен това е най-интересната работа на света“, коментира Явор по време на своята презентация.