Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да оспори законността на изборите по искането на лидерите на коалиция "Обединение ДОСТ", съобщиха от прокуратурата.

На 4 април т.г. Лютви Местан и Орхан Исмаилов сезираха с жалба главния прокурор, от когото поискаха да внесе мотивирано искане до Конституционния съд за законността на изборите за Народно събрание.

В жалбата са изложени твърдения за извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани. Посочено е, че нарушаването на правата е осъществено чрез организирано възпрепятстване на български граждани, пребиваващи в Турция, да осъществят правото си да гласуват в България, като са били организирани блокади на ГКПП "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово".

В нея се казва също, че за упражняването на правото на гласуване в Турция е въведено противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език.

Цацаров обаче е преценил, че няма данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати.

Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите, се казва в съобщението на прокуратурата.

Цацаров е отказал да оспори пред КС и законността на изборите в отделни многомандатни избирателни райони - Пловдив и Видин, по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони.