Главният прокурор е поискал проверка за язовир „Бели Искър“.

Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който в началото на заседанието на Министерски съвет посочи, че е получил писмо от Сотир Цацаров. То е свързано с направените проверки по язовирите в последните години.

Премиерът е препратил писмото до министъра на икономиката, екологията и кмета на София, с искане да се вземат мерки и да се изпълнят препоръките по възможно най-бърз начин.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че язовирът има констатирани проблеми и затова са подготвени проекти за реконструкция на язовирната стена.

„Бели Искър“ има акт за държавна собственост, а концесионерът „Софийска вода“ стопанисва язовира, съгласно концесионния договор. „Затова работим заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да може да се намери най-добрата форма. Той се нуждае от конструкция на стената. Има изготвени няколко проекта. Последният ни разговор с министъра на регионалното развитие е, че ще бъде възложено на областния управител на София да избере съответния проект, защото това не е лесно. Проектите са на различна стойност“, коментира Фандъкова и уточни, че там работата е експертна.

Има частична реконструкция преди години – първи етап и е необходимо да бъде довършена“, каза още тя.