Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи състава на служебния кабинет в президентството. Имената бяха избрани от кандидата за служебен министър-председател, а не от президента, според новите промени в Конституцията. В президентството присъстваха и партиите. 

Само от БСП обявиха, че няма да прекрачат прага на президентската институция. „Партиите нямат място и не трябва да взимат участие в съставянето на кабинета“, каза Георги Свиленски от БСП.

Като домакин президентът уточни, че служебният кабинет вече не е в неговите ръце, защото така пише в Конституцията. „По никакъв начин не съм се месил в избора на г-н Главчев“, каза държавният глава.

Главчев призна, че не му е било лесно с някои от решенията, но е избрал експерти, които са политически балансирани. „Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано“, каза кандидатът за служебен премиер.

Този баланс не се хареса на всички. От ПП-ДБ възразиха срещу някои от министрите. Единият – Калин Стоянов.

„Това ми беше най-трудното решение, колебаех се до вчера. Но след като и ръководителят на професионалното ръководство вчера подаде оставка, си мисля, че ще бъде голямо предизвикателство за системата“, каза Главчев.

„Изборът на този вътрешен министър показва за нас абсолютното политическо, извинявам се г-н премиер, наглост“, заяви Кирил Петков.

Недоволни от имената и в правосъдието, в електронното управление и от решението на техния министър в транспорта да остане, от ПП-ДБ решиха да си тръгнат.

„Имах дълъг разговор в г-н Гвоздейков и го уведомих, че ако реши да остане в този служебен кабинет, той ще бъде изключен от ПП“, каза съпредседателят на ПП.

„Резултатите от изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците“, каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Уважаваме избора на г-н Главчев. Има фокус върху двете основни цели – приемането ни в еврозоната и Шенген“, коментира Йордан Цонев от ДПС.

„Един добре балансиран кабинет с представители, които добре балансират между трите партии – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС“, посочи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Демонстрация на безсмисленост. С нея или без – служебният кабинет ще бъде такъв какъвто е“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Бъдещият премиер Димитър Главчев чу и съвети – да провери парите в държавната хазна, да работи за плащане по ПВУ и да организира честни избори.