Онлайн присъствието не е даденост, а изисква грижи – това рано или късно разбира всеки, който желае да представя нещо свое: бизнес, творчество, идеи, политическа програма. През миналата седмица ви разказахме за т.нар ловци на домейни и вторичния пазар на интернет адреси у нас. Някои от тези адреси са много популярни и затова – много ценни.

Забавено плащане за регистрация на домейн, например, може да доведе до това, че вашето запазено пространство в интернет може да стане собственост на някой друг. Така за продан излизат бивши адреси на банки, посолства, медии, фирми… А също и на българска партия.

Основния домейн на ПП „Глас Народен“ - glasnaroden.bg фигурира в социалните мрежи, а също и на предизборните плакати на партията. Оказа се, че регистрацията на домейна е изтекла, а партията е пропуснала да плати за нейното подновяване. Така домейнът е бил пуснат за продажба, закупен от частно лице и след това отново пуснат за продажба от него.

Ситуацията предизвика полемика в социалните мрежи, а някои медии побързаха да направят свои политически интерпретации по темата. Председателят на ПП „Глас Народен” Светослав Витков заяви, че не бил надлежно уведомен за изтичащия срок на регистрацията и че по казуса тече арбитраж. Г-н Витков се свърза с bTV Новините и изпрати своята гледна точка по случая.

Публикуваме я без редакторска намеса:

Не сме платили в определения срок за домейн glasnarodеn.bg и той е бил пуснат за продажба от хоста. Домейнът е бил закупен от частно лице и съответно пуснат веднага за продажба отново.

След предприемане на необходимите мерки по възстановяване на домейна на Глас Народен, в момента тече арбитраж, който до месец ще излезе с решение. Междувременно Глас Народен продължава да притежава домейн: glasnaroden.com

Колкото до публикацията на БТВ, в която е цитиран като експерт Георги Талев - кандидат за общински съветник от Герб в Тетевен, считам, че озаглавяването на статията, както и представянето на конкретният случай с домейна на Глас Народен, има политическа насоченост и цели уронване престижа на моето име и това на партията и не отразява обективното развитие по случая. Доказателство за това е последвалата „жълта” статия в „Блиц”.  Разбирам, че екипът на БТВ Новините няма възможността да проверява политическата принадлежност и активност на цитираните си експерти, но ще се радвам в бъдеще да не допускат да бъдат използвани за политически цели.