Една продажба предизвика смут през изминалите дни – тази на домейна glasnaroden.bg, използван от партията на музиканта Светльо Витков ПП „Глас Народен“.

Тя беше регистрирана през 2013 г., като се превърна за кратко време в олицетворение на протестния вот у нас и дори вкара свои представители в Столичния общински съвет (2015 г.). През последните две години обаче популярността ѝ значително намаля.

Снимка: facebook.com

По-малко от 24 часа след обявяването на интернет адреса за свободен – собственик вече е  частно лице, което придоби домейна за сумата от 500 лв. Така вместо партийна програма и новини от публични прояви, на бившия адрес на „Глас народен“ днес има реклами за автомобилни застраховки, евтини полети и т.н.

Снимка: btvnovinite.bg

Сделката не представлява измама, а е пример за развиването на един онлайн бизнес с традиции, който може да бъде изключително доходоносен. Ловци на домейни прекарват стотици часове в „дебнене“ за златна кокошка сред интернет адресите.

Какво е домейн и как се определя името му?

Всеки уебсайт се нуждае от домейн, за да съществува в интернет. На английски „domain“ означава област на владение, вашата собственост в глобалната мрежа. На практика това е буквената алтернатива на IP адреса на сайта – става по-лесно откриваем за потребителите. Например, никой не ви спира да напишете в уеб браузъра 216.58.212.46, но google.com е доста по-лесно за запомняне.

В съвременния свят да имаш сайт с популярен домейн е едно от най-важните неща. Независимо дали предлагаш услуги, стоки или идеи, домейнът те откроява от милиардите други сайтове. За хората, които тепърва създават своята страница в интернет, има две възможности – да си купят нов домейн или вече регистриран.

Не е изненада, че новите са значително по-евтини, но свободните адреси може да не са сред най-популярните. В зависимост от разширението (.bg, .com, .eu, .net, .info и др.) цената за година поддръжка варира от 10 лв. до около 150 лв.

Ако абонаментът не се поднови, обаче, домейнът става свободен и, ако е атрактивен, цената на „черния пазар“ може да достигне милиони.

Какви са тези „ловци на домейни“?

Огромен брой хора следят за изтичащи домейни ежедневно и, ако някой собственик се забави с плащането, може да се сбогува със сайта си, а името да бъде препродадено.

В зората на Глобалната мрежа този тип предприемчиви потребители имаха малко по-различен модел на дейност – регистрираха домейни на имената на най-различни търговски марки, фирми и т.н. Така, когато големите корпорации тепърва навлизаха в интернет често им се налагаше да плащат „откуп“, за да могат да осигурят онлайн присъствие на своя бранд. Днес всички сме в Мрежата, но пък миг невнимание може да ни лиши от нашето си кътче във виртуалното пространство.

 Кои са най-скъпите домейни?

He e изненада, чe дoмeйнитe, cвъpзaни cъc ceĸc, xaзapт и автомобили ca cpeд нaй-cĸъпитe. Извадихме ТОП 5:

  • cars.com води класацията. През 2017 г. той е продаден за сумата от 872 млн. долара.
  • lasVegas.com е продаден за 90 млн. долара. в началото на 2000 г., като той все още се изплаща. Последната вноска за него ще бъде през 2040 г.
  • carInsuarance.com е сайт за застраховки и на коли и беше придобит за близо 50 млн. долара
  • voice.com пък беше продаден за 30 млн. долара през миналата година, като стана най-скъпият домейн, заплатен в брой.
  • sex.com доскоро водеше тази класация, той е продаден за 13 млн. долара през 2010 г.

При първите три в сумата влиза и придобиването на самия сайт. Основната цел да се закупи вече регистриран домейн е, че той е наложен и може да се посещава и от старите си потребители.

Какви домейни се предлагат в България?

При разглеждане на списъци с домейни за препродажба у нас могат да се открият доста интересни предложения, освен вече споменатия glasnaroden.bg

 

Снимка: btvnovinite.bg

 

  • usembassy.bg е бившият домейн на американското посолство у нас. Цената му е 550 лв. В обявата се споменава, че е утвърден адрес, към който се препраща от над 110 други сайта.
  • аlphabank.bg е бившият домейн на „Алфа Банк“, финансовата институция не съществува на българския пазар от 2016 г. Продаден е за 3500 лв.
  • nrs.bg е бивш домейн на Националната разузнавателна служба, продаден за 800 лв. През 2015 г. ведомството е преименувано на Държавна агенция „Разузнаване“ и интернет адресът е сменен.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Опасности дебнат отвсякъде

Смяната на собствеността на вече регистрирани домейни може да доведе и до доста главоболия за обикновения потребител. Изброените по-горе адреси са перфектни за фишинг и недобросъвестни хора могат да изкарат доста пари от измама чрез тях.

Например, представете си писмо, свързано с лотария „Зелена карта“ от адрес, който е (бил) на US посолството у нас – много потребители биха отворили писмото само заради това, че подателят изглежда легитимен.

Подобна търговия може да се използва и с цел изнудване. Миналата година страната ни председателстваше Съвета на Европа, но хитра българка беше купила 10 години по-рано домейна за събитието – eu2018.bg.

Тя се опита да принуди властите да го откупят на висока цена, но те избраха да регистрират алтернативен адрес – eu2018bg.bg.

Който иска да се информира за присъствието на "Глас народен" онлайн днес може да го направи на glasnaroden.com. Любопитното е, че този адрес всъщност е с 11 години по-стар от партията, тоест някой го е притежавал, спрял е да го плаща и в крайна сметка адресът е стигнал до политическата сила. По същия начин, по който тя се е лишила от "българския" си домейн...

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!