Сигнализират за остър недостиг на медицински сестри в детските градини. Институциите отчитат кризата с кадри като един от факторите за възникване на инциденти.

По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, средната възраст на работещите в детските заведения е 54 години. Близо 1/4 - са пенсионери.

Снимка: btvnovinite.bg


Преди 40 години, медицинските сестри в България са били над 45 хил. През  2018 г. броят им се е свил до 30 хил.

В края на миналата година обществото беше разтърсено от таен запис с агресия срещу дете, направен от родители в яслата. Обвинената медицинска сестра беше пенсионирана.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес Никол се възстановява и посещава друга ясла. Тя споделя, че без записа случаят щеше да се неглижира и забрави. След края на проверките възпитателката на групата и директорката на градината бяха наказани – дисциплинарно.


„Ние наказахме самия директор със забележка, тъй като това отговаря на степента на отговорност към създалата се ситуация“, уточни зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов.

Комисията за защита от дискриминация също провери 27-ма детска градина. Тъй като според институцията, вербалната и физическа агресия накърняват достойнството на потърпевшите. 

Проверява се дискриминацията по признак „лично и семейно положение“. „Ако се постанови дискриминация от нашите колеги, смятам, че ще се дадат задължителни предписания на детската градина и санкции на медицинската сестра, която е осъществила тормоза“, посочи доц. Баки Хюсеинов, зам.-председател на КЗД.

Снимка: btvnovinite.bg


Потърсихме медицинската сестра чрез бившия ѝ работодател, но не успяхме да се свържем с нея. А семейството на Никол настоява за пълно видеонаблюдение. В момента отвътре с камери се наблюдават само 1/4 от детските заведения в София.