Най-добрият пожарникар на годината е ръководителят на пожарната служба в Благоевград гл. инспектор Боян Кондуров. Изборът му беше обявен на церемония в Централния военен клуб в столицата.

„За да бъдеш пожарникар, за да правиш необходимото, независимо от всичко, се изисква сърце. Ако нямаш сърце за тази работа, просто не си добър пожарникар“, каза гл. инспектор Кондуров.

Той бе отличен за работата му по потушаването на пожара в Кресна.

Снимка: bTV

При този пожар моята задача беше да ръководя няколко екипа в различни периоди и на различни фронтове, каза той. Това беше доста сложен пожар заради трудния терен и смяната на посоката на вятъра, локализирането му беше трудно. Той беше доста голямо предизвикателство за всички пожарникари и горски служители, но най-важното беше, че нямаше жертви и пострадали.

През отминалата година главен инспектор Кондуров и екипът му са се отзовали на над 500 произшествия. 


Кондуров беше ръководител на българските екипи, оказали помощ след наводненията в Скопие през 2016 г. Участвал е в международни мисии в Гърция и Русия.

Отличия бяха раздадени и за проявен героизъм.

Снимка: bTV

За проявен героизъм бяха отличени младши експертите Здравко Апостолов и Николай Николов.

Апостолов е участвал в сложната спасителна операция за оказване на помощ на пътници, пострадали при пропадане на автомобила им в 70-метрова пропаст.

Николов бе отличен за участието му в ликвидирането на сложен пожар в пътнически влак Сливен – Бургас. При висока температура и нулева видимост той се качва в горящ електрически локомотив, движи се с него и го отдалечава на безопасно място.

Раздадени бяха и награди в категориите „Пожарогасителна и спасителна дейност“ и „Превенция“.