Собственикът на "Инерком България" Гинка Върбакова заяви пред bTV, че възможността да купят ЧЕЗ в България е била предизвикателство за тях, а след като са били избрани, значи са дали най-добрата и най-сигурната за плащане оферта.

Прочетете цялото интервю на Таня Илиева с Гинка Върбакова. 

Таня Илиева: Г-жо Върбакова, кажете ни как решихте да купувате ЧЕЗ в България?

Гинка Върбакова: Ние сме в сектор енергетика и се развиваме повече от 10 години и когато разбрахме за тази процедура това беше едно предизвикателство за нас.

Има ли компания като „Инерком” капацитетът да управлява най-голямото енергийно дружество у нас?

Разбира се, след като сме взели участие в тази процедура и сме избрани за купувач. Смятам, че имаме капацитет да управляваме тази компания, купуваме работещ бизнес и ще задаваме рамката за развитие, ще следим за стабилността на компанията, но ще разчитаме на оперативния мениджмънт и на всички служители на ЧЕЗ.

Снимка: btvnovinite.bg

Как една компания с 50 хил. лева капитал ще финансира сделка за 320 млн. евро, неофициално?

Не мога да коментирам цената, защото е конфиденциална. Но мога да кажа, че компанията, която купува активите на ЧЕЗ в България е специално създадено за целта дружество и то можеше да бъде с активи 2 лева, можеше и 50 хил. според българското законодателство. Зад тази компания стоят моите компании с техния опит и техните активи, които се оценяват на 100 млн. лева.

Каква част от сделката ще бъде финансирана с банков кредит и какъв ще е залогът?

По-голямата част ще бъде финансирана с банков кредит, в такива случаи купувачът дава като залог акциите си. „Инерком” ще бъде собственик на компаниите, които в момента са на ЧЕЗ. Като техен собственик, той ще заложи акциите си. 

Ще залагате ли част от разпределителната мрежа?

Не, това е забранено по закон, нямаме право да залагаме разпределителната мрежа.

Значи ще е по примера както „Енерго Про” придоби „Еон”?

Не съм много запозната.

Казвате, че вие сте крайният собственик? Има много спекулации, че зад вас стои или политическа партия, или офшорни компании?

Аз съм крайният собственик, вижда се от Търговския регистър, не работим с офшорни компании.

Имате ли политическа подкрепа?

Не, нямам политическа подкрепа и това стана ясно, не съм позната на политическите партии. Не познавам Бойко Борисов, не стои зад нас, не го познавам лично.

Имаше публикации, които ви свързват с бизнесмена Христо Ковачки?

Не познавам Христо Ковачки.

Снимка: btvnovinite.bg
Стана ясно обаче, че енергийният министър е ваша близка? Знаеше ли тя за намеренията ви да купувате ЧЕЗ?

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не е моя близка, тя е моя позната, моя приятелка. Познаваме се от 20 години. Не, тя не е имала нищо общо с тази сделка и не е била информирана. Тази сделка се извършваше в Прага по техните закони.

Но и в Прага има обвинения, че сделката не е била прозрачна.

Напротив, аз твърдя, че процедурата беше прозрачна и всички кандидати са били на равна основа. Не знам кои са останалите кандидати, но щом сме избрани ние, сме дали най-добрата и най-сигурната за плащане оферта. Цялата оферта е на пазарна основа. Преминахме през много тежки процедури. Оттук нататък трябва да уведомим КЗК, след това, ако получим одобрение, да приключим сделката да получим акциите на ЧЕЗ в България, да платим и да станем реални собственици. Искам да успокоя, че това е строго регулиран от държавата бизнес и ако не се справяме държавата ще ни контролира.

Ще се наложи ли да минавате процедура по прелицензиране или сделката ще е по примера, по който „Енерго Про” придоби „Еон”?

Ще бъде по техния пример - ние придобиваме акции в работещи дружества, които са лицензирани. Ние ще трябва да информираме КЕВР за смяната на собствеността и на името, но само това.

Смяната на собствеността не променя техните лицензии, т.е. единствено ще уведомите регулатора, че има смяна на собствеността?

Единствено ще уведомим регулатора, че има промяна в името и собственоста.

Имате ли намерение след година или две да продадете ЧЕЗ?

Не, нямаме намерение.

Знаете ли колко километра е разпределителната мрежа на ЧЕЗ?

Нямам точна информация, но мога да я проверя и да ви я кажа.

Не сте се интересували?

Не, интересувала съм се, но не помня цифрите.