Продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това стана ясно от отговорите на бизнесдамата Гинка Върбакова в интервю за bTV. Върбакова отрече да познава премиера Бойко Борисов, нито бизнесмена Христо Ковачки, каквито спекулации се появиха.

Според Гинка Върбакова министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова е "приятелка и позната", но не е знаела за намеренията на „Инерком” да купи бизнеса на ЧЕЗ в България.

Оказва се, че ако комисията за защита конкуренцията одобри сделката - няма пречка за финализирането й.

От комисията за енергийно и водно регулиране потвърдиха за bTV, че ако става въпрос за прехвърляне на акции между ЧЕЗ и „Инерком” няма основания за доказване на опита на компанията и промяна на лиценза.

Снимка: btvnovinite.bg
Подобна процедура би се наложила единствено, ако като обезпечения към банката, която финансира сделката се заложи част от електроразпределителната мрежа.

Пред bTV Гинка Върбакова обясни, че това няма да се прави и сделката ще е по същия ред, по който преди шест години „Енерго Про” купи активите на немската „Еон” в Североизточна България.

„Аз съм крайният собственик, вижда се от Търговския регистър. Не работим с офшорни компании”, посочи Гинка Върбакова - собственик на "Инерком България".

Върбакова заяви, че ще бъде направено прехвърляне на акции и електроразпределителната мрежа няма да бъде залог по кредита и само ще бъде сменена собствеността. Тя отрече да има намерение да продава ЧЕЗ в близките година-две. 

От централата на "ЧЕЗ груп" в Прага, коментираха за bTV, че преди одобряването на купувача той е трябвало да докаже, че може да финансира сделката и не очакват спънки за финализиране на процедурата.

Снимка: btvnovinite.bg

Продажбата на ЧЕЗ не е първата смяна на собствеността на енергодружество у нас след приватизацията. През 2012-та година германската "Еон" продаде бизнеса си в Североизточна България и прехвърли акциите си на чешката "Енерго Про". Tогава единственото, което беше направено е смяната на името на компанията

Пламен Младеновски от дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" към КЕВР посочи, че ако продажбата стане по-същата схема, по-която беше продаден „Еон” преди години, тогава, като залог за привлечения капитал се използваха акциите на дружеството, и тогава КЕВР няма правомощия по сега действащото законодателство да се произнася по сделката.

Той добави, че промяна на името на дружеството не е основание за промяна на лицензията, т.е. за преразглеждане на лицензията. Така на практика компанията няма нужда да доказва опита си пред КЕВР, каквато беше заявката на властта досега. „И аз се учудих на това изказване, но както казах произнасяне дължим само и единствено, ако са заложени активи”, каза Младеновски. 

Фирмата на Гинка Върбакова е предложила най-високата оферта.Това показва разследването на чешкия вестник "Лидове новини". 

„Решаваща е била цената. Според изказването на ЧЕЗ е била много над пазарната оценка на фирмите им в България”, обясни Веселин Вачков, директор на в. "Лидове новини". 

Снимка: bTV

„Притеснителното е, че имате някакво подставено лице, което очевидно взема някаква много критична инфраструктура, която е технологично много сложна и притесненията са как ще я управлява”, коментира Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията. 

Според чешкото разследване една от офшорките е на грузинеца Паата Гамгоинешвили, чието име фигурира в международното разследване за укриване на данъци. Той е първият бизнесмен, който строи молове в руската столица и ги продава изгодно. У нас е собственик на стоков пазар "Илиенци", а доскоро на най-големия мол, вече продаден за рекордна за България сума. 

Според специалистите честа практика е в Източна Европа да появят офшорки при сделките с големи компании

Само ДАНС и комисията за финансов надзор могат да проверят как е финансирана продажбата на ЧЕЗ.

Докато сделката тече, ЧЕЗ вече трябва да са почти готови със заявлението си за нови цени за бита от 1 юли. По закон - независимо кой е собственикът, до края на март всички дружества трябва да внесат заявленията си за новите цени в комисията за енергийно и водно регулиране.