Прокурорската колегия на ВСС се обяви срещу негативната според нея, кампания, водена срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев. В разпространена днес декларация, колегите на Гешев настояват за повече толерантност от страна на медиите, за да може обществото само да си изгради впечатление за качествата на единствения предложен да наследи Сотир Цацаров. 

Прокурорската колегия излезе с декларацията си след поредица от публикации в различни медии по повод кандидатурата на Гешев.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява неспокойствието си срещу негативната кампания на медиите.

Снимка: btvnovinite.bg

"С тревога и загриженост следим тенденциозните и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име, професионалния авторитет и независимостта на прокурори и следователи", пише в документа.

Снимка: btvnovinite.bg

"Тези прояви създават предубеденост и поляризират общественото мнение с цел да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата изцяло извън законоустановената процедура и органа по нейното провеждане" – това се посочва в декларацията.

Снимка: btvnovinite.bg

Позицията на прокурорската колегия на ВСС излиза ден след като публично беше оповестено решение на Апелативната специализирана прокуратура, според което Иван Гешев не е извършил престъпление от общ характер във връзка с имот, закупен от Детелина Ханчева - жената, с която той живее на семейни начала.

В анализа на доказателствата обаче, прокурор Илиян Точев изрично е записал следното:"Детелина Ханчева е закупила недвижими имоти и участва в търговски дружества със съдружник Кръковски - приятел на Гешев и съдружник на Александър Ваклин в търговско дружество .. "

Ваклин твърди, че е бил изнудван от бившата кметица на район "Младост" Десилава Иванчева. Тя  беше разследвана от Специализираната прокуратура, докато Гешев беше неин шеф. Ваклин остана основен свидетел по делото.

След проверка в търговския регистър става ясно, че жената, с която Гешев живее - Детелина Ханчева -  има бизнес-отношения с един от партьнорите на Ваклин.

Снимка: btvnovinite.bg

Ханчева притежава фирма "ОТЕА" в съдружие с фирма "М Консулт 95" и още двама партньори. Чрез свързаност през няколко фирми става ясно, че зад "М Консулт" стои Марио Кръковски. Ханчева и Кръковски са партньори от 2013 г..

Марио Кърковски и Александър Ваклин пък се оказват съдружници по друга линия.

До 24 април 2018 г. двамата притежават фирмата "МС Консулт 2004". Прехвърлят собствеността на Кирил Кирилов. Това се случва само няколко дни след показния арест на Десислава Иванчева в центъра на София.

Александър Ваклин заяви в телефонен разговор, че познава Кръковски. Твърди, че са приятели, но от 2010 нямат общи проекти. Добави, че приятелите му могат да имат свои приятели. Още през май в интервю за bTV категорично заяви, че не познава жената до Иван Гешев.

Единственият кандидат за главен прокурор отказа да коментира и обясни, че:" Не чета от хигиенни съображения сайтовете, които вие искате да коментирам. Не чета от същите съображения изявленията на образувания и организации, които искате да коментирам".

Според юристи, в конкретния случай не става въпрос за конфликт на интреси по закона за конфликт на интереси, защото там не са включени хора, които живеят на съпружески начала.

"Не е така въпросът с онези прокурори, които в хода на производството обаче имат какъвто и да е интерес - пряк или косвен, от изхода на делото. За такъв тип интерес, който сочи НПК не е необходимо да са налице предпоставките по закона за противодействие на корупцията", твърди адвокат Грета Ганева.

Според адвокат Ганева, НПК не прави разграничение между това кой е прокурора, който е в пряка или непряка заинтересованост от изхода на производството. "Той може да бъде  наблюдаващия прокурор, това може да бъде онзи, който осъществява методическо ръководство или някакъв надзор или контрол последващ. Прокурора и в каквато и да е заинтересованост следва да се отведе и това той следва да направи сам, по собствена инициатива. В противен случай са налице предпоставките за опорочаване на самото производство", посочва Ганева. 

На есен делото срещу Иванчева се поема от Апелативния специализиран съд.