Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на парламента искане за сваляне на имунитета на депутата Димитър Аврамов от Движението за права и свободи, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Народният представител е подсъдим за търговия с влияние, като „главният прокурор поиска да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер“.

Аврамов, който започна депутатската си кариера в ГЕРБ, е подсъдим за това, че през 2012 г. поискал от бизнесмена Светослав Илчовски сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция „Земеделие“ в Монтана и началника на РУП-МВР в Монтана.

По-рано през тази година Илчовски излезе пред депутатите от 45-ия парламент с твърдения за недопустимо преплитане на бизнес и власт по времето на управлението на Бойко Борисов. Той заяви, че проблемите му с властта са започнали именно с опитите на Аврамов (по онова време – депутат от ГЕРБ) да го рекетира.