Пореден герой от сигнала за натиск и корупция на зърно-производителя Светослав Илчовски - коментира твърденията на бизнесмена.

Доскорошният депутат Димитър Аврамов, който в момента е подсъдим за търговия с влияние след предишен сигнал на Илчовски, определи случая като "поръчка".

Аврамов беше на дело в специализирания съд по обвинения, че през 2012 година е взел 100 000 лв. подкуп, за да уреди проблем на Илчовски с шефа на Областна Дирекция "Земеделие" и да предотврати заграбване на земи на бизнесмена от други фирми.

Парите са предварително белязани и намерени в дома на Аврамов, който по това време е депутат от ГЕРБ. Партията го изключва от редиците си, но по-късно той е избран за народен представител от ДПС. През 2016 г. Софийският градски съд оправда депутата, но апелативният го върна на прокуратурата, а делото продължи в спецсъда. 

На въпрос упражнявал ли е влияние срещу пари от Илчовски Аврамов отговори: „Не, не съм. Ние го казахме изцяло в заседанията на първата инстанция, имаме изцяло оправдателна присъда на първа инстанция, още преди няколко години беше“, коментира той.

„Никой не може да стои зад мен, винаги съм бил сам, просто искат да ми вземат бизнеса“, коментира за bTV Светослав Илчовски. 

Според адвоката на Аврамов няма следи депутатът да е пипал откритите в дома му пари.

„Запознайте се с материалите по делото. И ще видите, че там има едно лице, което е бивш служител на ДАНС, сега е някъде в МВР, което му създава някаква легенда на Илчовски. Предполагам, че и в момента някаква задкулисна работа върши“, заяви адвокатът. 

В интервю за bTV от 2012 г. обаче самият Илчовски каза, че е осигурил белязаните пари. 9 години след това интервю, делото срещу Димитър Аврамов продължава.