Главни прокурори от Европа, религиозни водачи и политици от Израел ще обсъждат в България борбата с езика на омразата.

Софийският форум на толерантността ще се проведе на 5 и 6 декември, а българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация са съорганизатори.

Главният прокурор Иван Гешев представи инициативата пред международна конференция в Краков, посветена на 84-ата годишнина от Кристалната нощ, която поставя началото на Холокоста на Стария континент.  

„Проблемът с реч на омразата в социалните медии, реч на омразата във всички медии, реч на омразата на битово ниво, защото това е началото, думите са първото, след това следват действията. Почти невъзможно е да бъде осъден човек в България за това нещо. Затова се нуждаем от спешна законодателна промяна, дори за реч на омразата по хомофобски и други подбуди“, коментира Иван Гешев.

В Краков той показа и проект на паметник на юристите, допринесли за спасяването на българските евреи, който ще бъде издигнат догодина в центъра на София. Кметът на втория по големина град в Северна Македония призова за извинение заради екстрадираните евреи от Вардарска Македония. 

„И Македония, и България като приятелски, близки държави трябва да започнат да създават една нова позитивна приказка, да оставим историята и миналото зад нас, трябва да има официално извинение, за да се видят грешките и да тръгнем заедно в обединена Европа“, коментира Максим Димитриевски, кмет на Куманово.

Гешев и Димитриевски се поклониха пред жертвите на Холокоста в концлагерите Аушвиц- Биркенау, където името на България НЕ присъства сред държавите, изпратили своите поданици на сигурна смърт.