Бундестагът, долната камара на германския парламент, преизбра канцлера Ангела Меркел за четвърти мандат на поста, предадоха световните агенции.

63-годишната Меркел получи 364 гласа "за" при 315 "против" и 9 "въздържал се". "Приемам вота", каза тя след гласуването.

Веднага след вота тя и новото правителство на страната положиха клетви и така встъпиха официално в длъжност.

За избора на канцлера в пленарната зала на Бундестага както винаги присъства и майката на Меркел – 89-годишната Херлинд Каснер. За първи път на церемонията дойде и мъжът на канцлерката – професор Йоахим Зауер.

До него камерите показаха и един от двамата му синове – Даниел.

С полагането на клетви от кабинета след 171 дни на преговори и несигурност, политическата криза в Германия приключи и страната отново има работещо правителство. За първи път в историята на новата република съставянето на кабинет отнема толкова време.

Снимка: Reuters

Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 25 септември. Трите партии управляваха в голяма коалиция и през последните четири години, но този път формирането на правителство се оказа трудна задача.

Тогава и трите партии загубиха позиции. Социалдемократите първоначално обявиха, че ще останат в опозиция, но след като Меркел не успя да формира управляваща коалиция с либералите и Зелените, преразгледаха решението си, за да бъдат избегнати нови избори, в момент, когато ЕС се нуждае от една силна и проевропейска Германия.

Лявоцентристката формация се съгласи да остане в управлението след вътрешен референдум, предшестван от дебати и силна съпротива в своите редици.