ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и едновременно с това обявяване на противоконституционен мораториума, който Народното събрание прие.

От партията ще питат висшия съдебен орган допустимо ли е с решение на парламента да се отнемат и ограничават правомощията на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функции съгласно българската Конституция и българските закони.

На извънреден брифинг в петък от ГЕГБ обявиха, че въпросното решение на Народното събрание нарушава принципите на правовата държава и разделението на властите. С него се ограничава дейността не само на Министерския съвет, но и на всеки един държавен орган, обосноваха се още от партията.

Забраната включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, както и новоназначения в администрацията. 

„Считаме, че е възможно дори да се стигне до такъв прецедент при приемане на промени в Изборния кодекс смяна на ръководството на настоящата ЦИК, както предлагат от ИТН и назначаване от президента на нова, то докато важи този мораториум, той да не може да го направи“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.