ГЕРБ ще подкрепи мотивите на президента Румен Радев и ще се съобрази с ветото, което той наложи върху трети и четвърти параграф от промените в Закона за приватизацията. Това посочи в парламента председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Във връзка със спекулациите и тиражирането в публичното пространство, че има лобистки текстове, които обслужват определени икономически кръгове или бизнес лица мога да кажа категорично, че ГЕРБ никога и по никакъв повод не е обсъждал и приемал подобни текстове“, обясни той.

По-рано днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Парламентарната група да разработи и внесе нова поправка в закона и така да отпаднат всички съмнения за лобизъм и действието на текстовете да не се разпростира спрямо заварени приватизационни договори. По думите на Цветанов с днешното вето се обезсмислят нови промени в закона.

Заявката на ГЕРБ е, че ветото на президента ще влезе в пленарната зала най-късно в петък, като преди това ще мине и през икономическата комисия. С приемането му би трябвало да се запази сега действащата забрана да се променят ангажименти по вече сключени приватизационни договори. 

От "Обединени патриоти" обясниха ситуацията с липса на комуникация.

До скандала се стигна след като вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че новите правила ще спестят неустойки за милиони на бизнесмена Кирил Домусчиев по линия на приватизацията на 70% от Българския морски флот.

Тогава Домусчиев отрече да има нещо общо с поправките. Днес бизнесменът не отговори на обажданията ни. 

Случаят, заради който беше критикуван законопроектът

Консорциумът "Кей Джи Маритайм Шипинг", в чийто съвет на директорите е бизнесменът и председател на КРИБ Кирил Домусчиев, придобива 70% от Българския морски флот през 2008 г. срещу 440 милиона лева. Според приватизационния договор, за десет години трябва да се инвестират близо 780 милиона лева. 10-годишният срок на договора изтича в края на тази година. Едва след това ще се отчете и дали инвестициите са изпълнени.

Данните на агенцията за приватизацията обаче показват, че ангажиментите по линия на трудовата заетост не се спазват. От ръководството на българския морски флот отчитат, че служителите са около 1200. Според приватизационната агенция обаче заложената средна численост на плавателния състав не е спазена. В последните 8 години те трябва да са 2360 души, а последният отчет от 2016 г. показва численост от 124 души.

Така до 2015 г. са платени неустойки в размер на над 2 и половина милиона лева. За останалите срокът не е изтекъл.

Според вицепремиера Валери Симеонов целта на Домусчиев е била да спести неустойка от 58 милиона лева. Кирил Домусчиев обясни, че не следи решенията на парламента по темата и отрече, че с тях компанията ще спести пари.

Днес бизнесменът не отговори на обажданията ни.