Оставката на кмета на Батак Петър Паунов ще поиска местната структура на партия ГЕРБ днес. До това се стига, след като вчера прокуратурата даде на съд градоначалника.

Паунов е вече с две повдигнати обвинения. Той е четвърти  мандат градоначалник, като предишните три е бил избиран като кандидат на  БСП. В четвъртък социалистите се разграничиха от него, а главният прокурор реши да се самосезира по публикация в печатна медия, и сега Паунов е заплашен от повдигането на трето обвинениe. 

Десислава Костадинова, депутат от ГЕРБ, посочи че настояват незабавно за оставката му, тъй като случващото се е важно и доказва за корупцията там, ширеща се от години.

Антон Кутев, депутат от БСП, коментира, че ако Паунов е нарушил закона трябва да бъде наказан, а дали го е направил го определя съда и прокуратура.

Паунов е обвинен в това, че през 2015 г. е превишил правата си при продажба на част от държавен имот.

Според обвинителния акт кметът неправомерно е присвоил държавна земя край язовир Батак, като я актувал в „общинска частна”. Става въпрос за парцел на стойност 2400 лева.

Има и второ обвинение - за това, че Паунов е превишил служебните си задължения и е предложил неправомерно на Общинския съвет да продаде този парцел на частно лице.

В публикация на в „24 часа” обаче се твърди, че Паунов облагодетелствал с обществени поръчки фирмата на сина си. Това е и поводът главният прокурор да се самосезира.

Вчера късно вечерта екип на bTV не откри Петър Паунов на домашния му адрес. През целия ден той не отговаряше на телефонни обаждания. 

Паунов живее в триетажна къща в Батак заедно със семейството на брат си. Близките на кмета са изненадани от  обвиненията срещу него.

„За мен моят съпруг е най-свестният и добър човек на света”, изтъкна съпругата му, която категорично отрече той да е облагодетелствал сина им.

Ако бъдат доказани повдигнатите до момента срещу Петър Паунов обвинения в съда, той е заплашен от затвор до 10 години. Засега обаче от прокуратурата не възнамеряват да поискат временното му отстраняване от длъжност.