Депутатите се върнаха на работа след зимната си ваканция. Те се събират за последно тази година в този състав, тъй като напролет ще има парламентарни избори. 

Последната сесия на този парламент ще мине под знака на предстоящите избори. ГЕРБ казаха, че както сега, така и след парламентарните избори са готови за диалог.

„Призоваваме Румен Радев да вземе час по-скоро решение за изборите и да даде възможност на институциите, партиите и гражданите да се подготвят“,  заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Снимка: БГНЕС

В декларация от името на групата тя заяви, че през изминалата сесия управляващото мнозинство е удържало на натиска на опозицията, без да се подава на провокации, които са целели да „хвърлят държавата и обществото в хаос и безвластие“.

„В ситуация на политическа турбулентност и протести, ние чухме гласа на протестиращите, но и видяхме неспособността на политическото им лидерство да формулира и постига значими цели. Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на лидерите на парламентарната и извънпарламентарната опозиция да изградят силна алтернатива – по-отговорни“, каза Дариткова.

Според нея в края на този мандат ГЕРБ са готови да приемат оценката на избирателите, каквато и да е тя.

Снимка: БГНЕС\Архив

От БСП са сигурни, че след изборите ще има промяна, а преди това поискаха отчет от правителството за свършеното. 

„Но не онзи, телевизионният отчет, а истинският. Ние ще го направим и ще търсим отговорност за този период“, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Разбираме, че здравето на хората на хората е най-важно, но искаме информация колко стотици милиони се изхарчиха и до колко хора, домакинства и фирми стигнаха", добави тя.

„Има три картини от последните месеци, които без думи обобщават всичко за управлението на ГЕРБ. Първата – чекмеджето с парите и пистолета. Втората – свлачището към Рилския манастир. Третата – потопена под вода половин България. Тези три картини показват безхаберие за хората, некомпетентност, корупция и безнаказано“, каза още Нинова.

Снимка: БГНЕС

"Обединените патриоти" пък заявиха, че няма да допуснат промяна на изборните правила в навечерието на вота.

"Много скоро ще дадем ясен знак пред обществото защо участвахме в управлението и не се изкушихме да поемем по лесния път", каза Искрен Веселинов.

Той отбеляза, че ако са взели политически изгодния курс с напускане на кабинета, днес България е нямало да има приет бюджет.

Снимка: БГНЕС\Архив

Според ДПС тази пролет  предстоят най-важните избори след 1989 година. Те смятат, че през последната изминала година управляващите ще бъдат запомнени с „безразборното харчене“, както и с приетият бюджет „за предизборни цели“.

В по-голямата си част законодателството през последните години е част от един общ хаос, смята лидерът на ДПС, а това допълнително доразрушава доверието на гражданите в институциите и органите на властта.

Независимите депутати пък поискаха по-отдалечена дата за вота.

Използвани са материали на БГНЕС